כיצד להתמודד עם חרדת בחינות?

בעולם הישגי ותחרותי בו הגדרת ההצלחה נמדדת בציונים והגישה החברתית מכוונת לאקדמיה כתנאי להצלחה בחיים, אין פלא כי בני נוער רבים לוקים בחרדת בחינות, המשפיעה רבות על ביצועיהם, וחשוב אף יותר מכך, על ביטחונם העצמי ותפקודם.

חרדת בחינות אינה החשש הקל והלחץ המלווה רבים במעמדים דומים, כי אם חרדה מוחשית בעלת תסמינים פיזיים מובהקים, דוגמת הזעה, כאבי בטן, רעד בלתי נשלט, כאבי ראש, שכחה זמנית ועוד. טיפול תרופתי יכול לעזור בהתמודדות עם חרדת בחינות, אולם מדובר בטיפול הנותן התייחסות לתסמינים עצמם ולא לבעיה, ועל כן אינו יכול להינתן כפתרון יחיד.

החרדה מן הכישלון…

אחת הבעיות הגדולות עם חרדת הבחינות, היא כי מדובר בנבואה שמגשימה את עצמה. התלמיד כל כך לחוץ מן המעמד ובעיקר מכישלון אותו הוא חוזה, שלא בהכרח בצדק, עד כי החרדה מביאה אותו לתחושת שיתוק ולחוסר יכולת להביע את ידיעותיו במעמד הבחינה, מה שמוליד את הכישלון.

התמודדות עם חרדת בחינות, בוודאי בגיל החטיבה והתיכון, צריכה להתקיים הרבה לפני מעמד הבחינה, במהלך שנת הלימודים השוטפת. חרדה זו מטבע הדברים תוקפת תלמידים חרוצים, אכפתיים ומסורים ללימודיהם (התלמידים האדישים זורמים לחיוב עם כל תוצאה ואינם נוטים להילחץ מציונים ובחינות). בין האפשרויות להתמודדות עם חרדת הבחינות:

• שיתוף הצוות החינוכי וקבלת סיוע – כאשר מדובר בתלמיד טוב המראה בקיאות בחומר והשקעה במהלך השנה, אולם נכשל סדרתי בבחינות, חשוב להביא בחשבון את מימד הלחץ. במידה ונשללה אפשרות לליקויי למידה אחרים, ניתן בתיאום עם צוות המורים לנסות לסייע בכלים דוגמת קיום המבחן בסביבה נוחה יותר, הגשת עבודה במקום מבחן או כל פתרון יצירתי שיאפשר את בחינת הידע של התלמיד באופן שיקל עליו להתמודד עם הלחץ.
  • בחינת האפשרויות – חרדת בחינות מגיעה ביחס ישיר לחשש מכישלון. חשוב לשוחח עם נערים ונערות הסובלים מחרדה זו על כל האפשרויות הקיימות בסיטואציה: האפשרות להצליח, האפשרות להיכשל או לקבל ציון שאינו מניח את הדעת ולהיבחן במועד נוסף, האפשרות לקבל ציון נמוך ולא לזכות בהזדמנות נוספת וכדומה. מטרת השיח והצגת האפשרויות הוא למעשה לפרוט כי ציון בבחינה בודדת, חשובה ככל שתהיה, אינו הר גורל ומכריע את המשך החיים, וכי האפשרויות לתיקון ושיפור, גם אם רק בעתיד, תמיד קיימות.
  • זיהוי טריגרים להתפרצות הלחץ והימנעות מהם – הטריגר העיקרי המוליד חרדת בחינות הוא כמובן בחינות, מהן לא ניתן להימנע לחלוטין. יחד עם זאת, ייתכנו טריגרים נוספים דומת מיעוט בשעות שינה, תזונה לקויה ואפילו השקעת שעות מופרזת בלמידה לקראת הבחינה. מומלץ לתכנן את שעות הלימוד ולא להפריז בהן, להקפיד על שינה טובה ומספקת ביום שקודם לבחינה ובכלל לנהל אורח חיים רגוע ומאוזן, על אחת כמה וכמה לנוטים לסבול מחרדות.

במקרה וחרדת הבחינות משתלטת על התלמיד והשפעתה ניכרת למרות כל הנ"ל, מומלץ להסתייע בטיפול מקצועי רגשי שיכול לסייע רבות – מוזמנים לקרוא כאן עוד על טיפול זה בחרדת בחינות.